16 Haziran 2011 Perşembe

Moskova’da hayatta kalma rehberi





VİZELERİN KALKMASIYLA SOLUĞU RUSYA’DA ALMADAN BU REHBERİ OKUYUN. RUSYA’DA YAŞAYAN TÜRKLER ANLATIYOR

*Rusya’ya vizenin kalkması ülkenin başkenti Moskova’ya olan ilginin artmasına neden oldu.
*Peki Rus halkı ne yer, ne içer, neye sinirlenir, nelerden hoşlanır, nasıl yaşar?
*Şehri bir turist gibi gezmek yerine, onlardan biri gibi yaşamak için dikkat etmeniz gerekenler bu yazıda.


ÜRÜN DİRİER, urun.dirier@aktuel.com.tr


Moskova’ya ayak bastığınızda ilk sınavı trafikte veriyorsunuz. Üstelik hayli zorlu bir sınav bu. Hava limanından merkeze gitmek için boşuna taksi aramayın, bulamazsınız. Önünüze çıkan herhangi bir araca elinizle işaret ettiğinizde hemen duracaktır. Sizi istediğiniz yere pazarlıkla götürecek, hazırlıklı olun. Moskova’da en kısa mesafe beş dolar, hava alanından merkez ise 50 dolar, daha fazlasına razı olmayın… Trafik genellikle çok yoğun, hem de yollar gidiş dönüş sekizer şerit olmasına rağmen. Saatlerce aynı noktada beklediğiniz için siz sinir krizi geçirirken şoförünüz ise son derece sakin görünecektir, çünkü halk SSCB döneminden kalma bir disiplin ile her türlü kuyrukta beklemeye alışkın. Ancak trafikte arıza çıkaranlar da var. Azeriler, Ermeniler ve Çeçenler beklemeyi pek sevmiyor… Bu arada Ruslar trafikte birbirinin dibinde gitmeye bayılıyor, sık sık kaza olması da bu sebepten. Burada kornaya basmak da büyük bir küfür olarak kabul ediliyor. Trafiğe alkollü çıkmak ise neredeyse imkansız. Trafikte alkol limiti 0. Rusların ekmek mayasından yapılma Kvas isimli yerel bir içecekleri var, yüzde bir alkol içeriyor. Trafiğe çıkarken Kvas bile içmemeniz gerekiyor. Bu şehirde gençlerin en çok rağbet gösterdiği mesleklerden biri trafik polisliği, çünkü çok kazandırıyor. Halk ise polislerden ama özellikle trafik polislerinden nefret ediyor. Amaçları trafiği düzene sokmaktan çok küçük bir hata yakalayıp rüşveti cebe indirmek. Bu arada Rusya’da zaten hemen her iş rüşvetle dönüyor. Yaya olarak bir suç işlerseniz 500 ruble sizi kurtarır. Yok alkollü araç kullanma, hız limitini aşma gibi bir suçunuz varsa 2 bin – 3 bin rubleye anlaşabilirsiniz.

Evler çok pahalı
Şehre gelmeden otelinizi ayarlayın. Zira en ucuz otel odasının günlüğü 150 dolar. Burada aslında hemen her şey çok pahalı. İstanbul’da bin liralık bir ev, burada 1500 dolar… Dünyadaki en pahalı emlak piyasalarından birine sahip Moskova. Evler ya tek odalı ya da iki odalı. Çoğu da Stalin döneminden kalma, “herkese bir ev” mantığıyla yapılmış 50 - 60 metrekarelik evler. Hemen her ailede böyle bir evin tapusu var. Gençler evlendiklerinde ayrı kiraya çıkacak paraları olmadığı için yine aileleriyle aynı evde yaşamaya devam ediyorlar.
Evden ayrılmayı tercih edenler de babuşka denen, yaşlı Rus kadınların evinde kiralık bir oda tutuyor. Bir de komünalka denen, devlet tarafından verilen ve birkaç ailenin bir arada yaşadığı üç odalı daireler bulunuyor.

Meşrubat niyetine bira
Rus halkı içmeyi seviyor. Hatta sabah elinde birayla metroya binen iş kadınları görmek çok doğal. Bu arada Moskova metrosu dünyanın en büyük ikinci metrosu. Kievskaya, Komsomolskaya, Bibleoteka ve Arbatskaya duraklarını metrodan özellikle inip mutlaka gezin. Sanat galerilerini kıskandıracak resimlerle süslü. Metrolarda yaşlılar genellikle gençleri eleştirip duruyor. Komünist rejime alışkın yaşlıların yaşam tarzları gençlerinkinden oldukça farklı. Gençler kazandığı parayı gece kulüplerinde eğlenerek harcıyor. Yaşlılar ise sanata ve eğitime, kitap okumaya düşkün. Ama onlar da dansa meraklı. Bahar aylarında devlet radyosu parklara müzik yayını yapıyor, yaşlı emekliler de birbirlerine sarılarak dans ediyorlar.

Rus erkeğini çekmek zor
Rus kadını çok verici ve fedakâr. Rus erkeği ise çok fazla içiyor ve sadakatsiz. Ancak hoş tarafları da var, örneğin bir kadınla buluşacağı zaman mutlaka elinde çiçeğiyle gidiyor. Rusya’da bu bir ön şart. Ayrıca asla kadının elini cebine attırmıyor, centilmen… Ancak evlenince evin yükü kadının omuzlarında. Hatta sıklıkla erkek evde yatıyor, sadece kadın çalışıyor. Rusya’da kadın her alanda çalışıyor. Tramvay ve metro şoförleri, inşaat işçileri, boyacılar hep kadın. Her türlü ağır sanayi işini de kadınlar yapıyor. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra erkek nüfusunun azalması yüzünden tüm hayat yükü kadınların sırtına binmiş. Gençler, çok küçük yaşlarda evleniyorlar, ancak bu evlilikler birkaç yıl sonra genelde erkeğin başka bir kadının peşine düşüp evi terk etmesiyle sonuçlanıyor. Rusya bu sebeple çocuklu genç, yalnız annelerle dolu.

Dikkat! Dayak yiyebilirsiniz!Moskova’da her caddede bir gece kulübü bulunuyor, zira genç Ruslar eğlenceye çok düşkün. Yanlarında eşleri ya da sevgilileri bile olsa başkalarıyla dans edebiliyorlar. Yabancılarla tanışıp konuşmak onlar için gayet normal. Ama bu, Türk erkeğinin Moskova kulüplerine akıp cüretkar teklifler yapabileceği, Rus kadınlarına iltifatlar yağdırabileceği anlamına gelmiyor. Bu şekilde davranıp Rus erkeklerden dayak yiyen Türk sayısı oldukça fazla. Rus erkeği içince çok kıskanç olabiliyor, kadınlarına nasıl bakıldığını biliyor ve bunu hazmedemiyorlar. Burada kızlar da bir erkek için kıyasıya dövüşebiliyor.
Bir de oligarklar var. SSCB dağıldıktan sonra 90’ların başındaki özelleştirmeler sırasında kurnaz davranarak zengin olmuş sonradan görmelere oligark deniyor. Onlar daha çok Batılı şarkıcı ve dansçıları getirttikleri özel partilerde eğleniyorlar. Eğlence anlayışları da Arap şeyhleriyle Amerikalı rap yıldızı arasında bir yerlerde. Hummer cipler, lüks spor otomobiller ve limuzinlerle gezip 2 bin metrekarelik evler yaptırıyorlar. Erkekler evlense bile birçok sevgilileri oluyor. Oligarklar, Lubyanka-okothny/ Ryad/ Teatralnaya üçgenindeki kulüplerde eğleniyorlar.
Ruslar’ın bir eğlencesi de kumar oynamak. Ancak iki yıl önce bütün kumarhaneler kapatılmış. Şu an illegal olarak internet kafelerde kumar oynatılıyor. Bir başka keyifleri ise saunalar. Bir de herkesin dinlenme evi yani bir dacha’sı var şehir dışında. Bu evlerde mangal yapıp ailecek yiyip içiyorlar hafta sonlarında. Moskova’da her 100 metrede bir eczaneye rastlayabilirsiniz. Eczanelerde genellikle kuyruk oluyor. Çünkü Ruslar vitamin haplarıyla yaşıyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri havanın soğuk, sebze meyvenin az ve pahalı olması.


MOSKOVA’NIN EN POPÜLER KULÜPLERİ
1.RAY
2.BARKAD
3.KANSEPT
4.B1 VE B2
5.CESHTIR
6.OSCAR
7.PAPARAZZI
8.PAPA JOHNS
9.CARDAK
10.FANKI MAMA
(Standart gece kulüplerinde bira 80 ruble ile 300 ruble arası değişiyor. Viski açtırmak 10 bin ruble)

KREBE DOYACAKSINIZRusların vazgeçilmez yiyecekleri krep. Hatta gece kulüpten çıktıktan sonra biz nasıl çorbacıya gidip işkembe içiyorsak onlar da krep yiyorlar. Moskova’da her köşe başında bir krepçi, bir McDonald’s, bir Burger King var. Restoranlar da var ama çok pahalı; akşam yemeği 2 bin - 3 bin ruble. Hatta içki de içerseniz hesap 50 bin rubleyi bulabilir. Rusların, çeşitli soslarla hazırlanmış balıkları meşhur. Bahşiş şart değil, ama genelde hesabın yüzde 10-15’i kadar vermek gerekiyor. Size bir de güzel bir et lokantası önerelim: El Gaucho!.
*****
BUNLARI BİLİN
+ Rusya’da sokağa çıkarken pasaportunuzu yanınıza almayı asla unutmayın, aksi takdirde başınıza büyük dert açarsınız; polis sizi derhâl merkeze götürür.

+ Derdinizi İngilizce anlatmaya çalışarak kendinizi boşuna yormayın, kimse bu dili bilmiyor. Zaten şehirdeki Azeriler, Özbekler, Tacikler, Ahıska Türkleri, Gürcüler ve Ermenilerin bir bölümü gayet iyi Türkçe konuşuyor.

+ Sarı taksi sayısı yok denecek kadar az ve çok pahalı.

+ Kapkaça karşı çantanıza, cüzdanınıza dikkat edin.

+ Bir Rusa asla “kazyol” (keçi) demeyin, büyük hakaret. Söylenmeyecek diğer iki sözcük de “manyak” ve “durak”. Manyak bildiğiniz anlamda. Durak da deli demek. Eğer bu sözleri bir tartışma sırasında söylerseniz kesin dayak yersiniz.


MOSKOVA’DA YAŞAYAN TÜRKLER NE DİYOR?
*Restoranlarda sipariş almaya çok geç gelirler. Çorbadan önce salata getirirler. Rus mutfağı çok fakir. Ancak salatada iyiler. Belli başlı yemekleri “Sup Si” ve “Sup Bors” adlı çorbalar, “Grechka” (arpa pilavı), “Salat Olivye” (salata) ve “Rassolnik” (turşulu sulu yemek). (Kubeysi Tarhan)

*Alkol burada yaşamın bir parçası, sarhoşa kimse kötü muamele yapmaz. Kadına dayak burada çok sık görülen bir şey. İstatistiklere göre Rusya’da her üç dakikada bir kadın dayaktan ölüyor. (Fahir Atalaya)

*Bir Rusun masası tam dolu olur. Türkiye’de “her şey dahil” otellerde tabaklarını gerekli gereksiz doldurmalarının nedeni bu alışkanlıktır. (Emir Kızanlık)

*Moskova’da her şey evrak ve kuyruklarla hallediliyor. Apartmanlar öyle bakımsız ki, içleri izmarit ve Baltika (Rus birası) şişeleriyle dolu. Ruslar birbirlerine çok güvenmiyorlar. Her dairenin iki giriş kapısı var. Her katta ayrı bir çelik kapı daha var. Evlerin hepsi eşyalı olarak kiralanıyor. Burada erkek kadına nezaket göstermez, iki cins birbirine son derece eşit görünüyorlar. O kadar eşit ki sokakta kadınla erkeğin kıyasıya tekme tokat dövüştüğünü bile görebilirsiniz. (Çiğdem Ergün Özdemir)

*Rus erkekleri kadına ilgi göstermez. Sakindir ama yeri gelince kadına el kaldırmaktan da hiç çekinmezler. Erkeğin kadınla buluşmaya giderken çiçek götürmesi adettendir. (Mehmet Lalek, Türk Rus Kültür Merkezi Direktörü)

*Buradaki araç trafiği İstanbul’da olsa kitlesel katliamlar yaşanırdı ama burada saatlerce aynı noktada bekleyebiliyorlar. Öyle ki, her yıl yüzlerce kadın Moskova trafiğinde doğum yapıyor. (Barış Mutlu, TRT Moskova Temsilcisi)

*Rusya’da misafir kabul etmek, misafirliğe gitmek çok önemli. Bir yere misafirliğe gidildiğinde eli boş gidilmemeli. Pasta, şampanya, çikolata, şarap götürülebilir. Özel günlere önem verirler, arkadaşın doğum gününü kutlamamak çok ayıp karşılanır. (Yusuf Nuraydın, Pronto Tur rehberi)

*Rus kadınları çok albenili giyinir ama sokakta, metroda uluorta kimseye boncuk dağıttıklarını görmedim. Anneler çocuklarını bağrına basmaz, aralarındaki ilişki resmidir. (Fatma Yılmaz Tiryaki)

*Ruslar çok muhafazakârdır. 28 Şubat’ta eşcinsel evliliği yasal hale gelince büyük protesto gösterileri oldu. En pahalı sokakları Arbat ve Krasnaprisnenskya. En çok izlenen programları bizdeki BBG tarzı reality şovlar. Seks ve şiddet sansürsüz olarak yayınlanıyor. Rusya’da bir çocuğun vekaleti asla babaya verilmez. (Ali Yasin Demirer)

*Rusya’da ortalama bir markette içki reyonunda, sadece bira çeşidi bile en az 120’dir. Bir Rus kızını yeni tanışmışken eve çağırmak büyük hakarettir. Doğan her çocuk iki yaşına gelene kadar devlet kontrolündedir. Belli tarihlerde doktora götürmeniz gerekir, götürmezseniz polis gelir eve. (Berat İzdar)

42 yorum:

Adsız dedi ki...

viagra zitate viagra per lastschrift viagra in polen kaufen viagra durchblutung viagra von pfizer viagra prostata holland apotheke viagra viagra forum bestellen viagra in berlin khk und viagra

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

viagra in berlin viagra in indien natürlicher viagra ersatz viagra in den usa kaufen viagra erklärung cialis oder viagra arginin statt viagra koktel viagra viagra und cialis mischen viagra herzrasen

Adsız dedi ki...

50 cent viagra preise viagra viagra generika rezeptfrei halbe viagra folgen von viagra viagra ohne zollprobleme viagra preiswert viagra rezept virtual viagra viagra bestellen erfahrung

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

powerful viagra viagra zitate viagra hausmittel viagra zum bestellen viagra ausprobiert wieviel kostet viagra viagra und nitro hersteller viagra viagra versand deutschland viagra rezeptfrei seriös

Adsız dedi ki...

viagra halbwertszeit viagra witz viagra wirkt nicht viagra at virtual viagra viagra probiert viagra herzinfarkt mit viagra general motors viagra viagra nebenwirkungen

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

vatikan viagra viagra wirkstoff viagra erfahrungen forum viagra med1 horn herbal viagra dinamico viagra viagra kauf pro viagra ähnliches mittel wie viagra querschnittlähmung viagra

Adsız dedi ki...

viagra wie oft euro viagra dhea viagra viagra kaufen hamburg viagra für junge männer viagra österreich rezeptfrei pharmacy express viagra viagra spinne levitra viagra vergleich discovery viagra

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

pumps und viagra viagra und hoher blutdruck notfallset viagra homöopathisches viagra viagra handel viagra joke ähnliches mittel wie viagra viagra spanien rezeptfrei viagra apotheke rezeptfrei viagra marken

Adsız dedi ki...

viagra aus nl bayer viagra probleme mit viagra viagra seriös viagra frei erhältlich nebenwirkung bei viagra viagra in der schweiz kaufen netdoktor viagra why viagra viagra sofort

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

viagra kaufen rezept viagra packungsgrößen viagra und cialis mischen viagra wie einnehmen pabst kauft viagra fabrik kamagra pille 100mg viagra generika viagra usw washington post viagra viagra cialis levitra vergleich falsches viagra

Adsız dedi ki...

general motors viagra viagra aus england ibro berilo viagra viagra und drogen viagra gegenanzeigen preise viagra viagra levitra oder cialis viagra spritze viagra euro halbe viagra

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

macht viagra abhängig viagra erfahrung viagra herz alkohol mit viagra viagra hypertonie viagra preis viagra und speed pele viagra was bewirkt viagra viagra rezeptfrei online kaufen

Adsız dedi ki...

viagra med1 viagra wirkungen wie bekomme ich viagra viagra privat kaufen viagra ausprobieren kaufen viagra pabo viagra bestandteile viagra viagra aus deutschland unterschied viagra levitra

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

viagra original kaufen dogal viagra viagra hilft nicht viagra bestelle viagra pflanzen viagra zollfrei bestellen viagra apotheke rezeptfrei viagra bei bluthochdruck wie kommt man an viagra viagra wirkung

Adsız dedi ki...

frau nimmt viagra viagra münchen cialis besser als viagra viagra original ohne rezept myspace gloria viagra viagra wie einnehmen viagra erfahrungsbericht viagra in griechenland viagra türkei viagra verträglichkeit

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

viagra mit 20 jahren viagra dauerständer viagra graz effekt viagra online apotheke viagra czy viagra uzaleznia türkisches viagra viagra pfister peter lenz viagra viagra sofort kaufen

Adsız dedi ki...

viagra günstig ohne rezept preis viagra 100mg homöopathisches viagra viagra risiken viagra partnerprogramm gelbe viagra definition viagra viagra apotheken viagra mit 20 jahren spanien viagra rezeptfrei

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

unterschied viagra cialis viagra dosieren verschreibung viagra viagra online preis viagra forum bestellen viagra positive nebenwirkungen viagra bei der apotheke gesunder mann viagra viagra wirkt nicht mehr viagra rezeptfrei kaufen

Adsız dedi ki...

viagra wirkung viagra suche viagra dauer der wirkung pfizer viagra preis viagra kokain viagra beipackzettel spamassassin viagra viagra nachlassende wirkung viagra billig deutschland viagra tablette teilen

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

viagra online apotheke viagra blutdruck viagra bluthochdruck viagra 100 mg filmtabletten viagra absetzen viagra nitrospray rezeptfrei viagra kaufen natürliche viagra viagra dosierung viagra nur auf rezept

Adsız dedi ki...

preise viagra vergleich viagra cialis viagra zum bestellen viagra online bestellen forum cialis besser als viagra harald weber viagra viagra testen viagra funktioniert nicht gelbe viagra viagra bestellen

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

apotheken online viagra jetlag viagra viagra online erfahrungen viagra frau viagra gegenanzeigen rezeptfreie viagra viagra hypertonie viagra generika 100 mg tabletten cgmp viagra verschreibungspflicht viagra

Adsız dedi ki...

viagra rezeptfrei in holland rezeptfreies viagra viagra in griechenland wie kommt man an viagra viagra kostenübernahme viagra pillenpharm viagra packungsgrößen viagra in deutschland kaufen viagra indisch verschreibung viagra

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

wirkt viagra immer viagra bei gesunden männern viagra tabletten bestellen viagra billig aspirin viagra benutzung viagra viagra verkauf costa rica viagra arginin viagra gloria viagra

Adsız dedi ki...

viagra nasenspray viagra mit 20 jahren viagra vorteile nachteile alternativen zu viagra viagra tropfen kleine nils viagra viagra bestellen ohne rezept ax viagra gedicht viagra viagra kur

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

wirkungszeit viagra viagra oder ähnliches ohne rezept was bewirkt viagra risiko viagra viagra kosten viagra richtig einnehmen wenn viagra nicht wirkt witz viagra hirschhausen viagra viagra fakes

Adsız dedi ki...

viagra erklärung viagra aus spanien original viagra kaufen definition viagra viagra und hoher blutdruck viagra portal viagra bezugsquellen charite bio viagra viagra kostet viagra wann

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

türkisch viagra viagra hausmittel viagra oder viagra langzeitwirkung viagra ohne zollprobleme angebote viagra viagra kostenübernahme generika von viagra benutzung viagra viagra übers internet

Adsız dedi ki...

viagra frei erhältlich viagra cialis vergleich viagra med1 viagra verwendung viagra schädlich viagra günstig natürliches viagra preise für viagra viagra 1 tablette viagra mit alkohol

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

natur viagra apotheke versand viagra pfizer umsatz viagra viagra generika versand viagra rezeptfrei online bestellen viva viagra anwendung von viagra comprar viagra viagra schnaps viagra und sport

Adsız dedi ki...

viagra generika online viagra in deutschland kaufen alles über viagra kamagra pille 100mg viagra generika viagra arten viagra dopingliste viagra pfizer preise viagra und nitro fragen zu viagra viagra selbst machen

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

herbal viagra manufacturers viagra haarausfall preise von viagra viagra in indien rezeptfreie viagra viagra online kaufen wie kommt man an viagra peter lenz viagra viagra wann einnehmen viagra original rezeptfrei

Adsız dedi ki...

nebenwirkungen von viagra viagra fakes nebenwirkungen viagra ägyptisches viagra definition viagra viagra aus den usa viagra bei bluthochdruck viagra oder ähnliches ohne rezept anwendung von viagra viagra aus holland

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

viagra bestellen ohne rezept viagra pfizer preise alkohol und viagra viagra ohne rezept auf rechnung viagra pfizer preise viagra cialis gleichzeitig ist viagra verschreibungspflichtig original viagra bestellen viagra bestandteile netdoktor viagra

Adsız dedi ki...

spam mail viagra pills viagra gbl viagra viagra für pc viagra beziehen arginin statt viagra querschnittslähmung viagra costa rica viagra cialis vergleich viagra synonym viagra

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

ägyptische viagra viagra bei herzproblemen viagra at revatio viagra viagra ohne potenzprobleme viagra handel viagra ausprobiert bestellung von viagra phyzer viagra pfizer viagra 100

Adsız dedi ki...

viagra drogen charite viagra kokain viagra viagra tod viagra 100mg rezeptfrei viagra blumen viagra anwenden viagra kaufen rezeptfrei auswirkung viagra hgl viagra

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

viagra und betablocker potenzpille viagra viagra im internet kaufen lilly viagra preise für viagra viagra ersatz rezeptfrei gelbe viagra apotheken viagra viagra seriös kaufen viagra für die frau kaufen

Adsız dedi ki...

notfallset viagra geschichte viagra funktionsweise viagra viagra kaufen billig viagra levitra oder cialis viagra lunge kobra viagra viagra generika versand viagra frau was für nebenwirkungen hat viagra

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

patong viagra gratisprobe viagra viagra und sport pills viagra viagra bestellen per nachnahme weko viagra sintrom viagra falsches viagra viagra augen viagra nachwirkungen

Adsız dedi ki...

phyzer viagra viagra von innen viagra seriös echte viagra viagra pfizer nebenwirkungen preisvergleich viagra spc viagra viagra günstig vatikan viagra farbe viagra innen

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

viagra oder cialis viagra 100 mg 12 st viagra mafia virtual viagra auswirkung viagra hat viagra nebenwirkungen viagra nachwirkungen viagra generika indien viagra aus der apotheke viagra schnell bestellen

Adsız dedi ki...

viagra rezeptfrei in holland gebrauchsanleitung viagra copd viagra nebenwirkung von viagra viagra rezeptfrei legal viagra gratis viagra günstig online kaufen bizrate viagra viagra dhl viagra oder

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

koktel viagra viagra in deutschland kaufen geschichte viagra viagra generika erfahrungen homöopathisches viagra viagra sport ist viagra rezeptpflichtig viagra 100mg fta viagra nebeneffekte viagra online rezeptfrei

Adsız dedi ki...

generisches viagra viagra aus der schweiz viagra online erfahrungen viagra wann wirkt es viagra wirkungen viagra vom hausarzt ibro berilo viagra viagra mit rezept viagra erlebnisberichte viagra der natur

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

viagra online rezeptfrei bestellen viagra rezeptpflichtig viagra in holland kaufen viagra hannover viagra bei bluthochdruck viagra und mehr dogal viagra viagra lieferung viagra aus deutschland bestellen viagra generika schweiz

Adsız dedi ki...

viagra probieren pabst kauft viagra fabrik risiken viagra sex mit viagra viagra rezeptfrei länder viagra zollfrei bestellen viagra sicher online bestellen viagra ausland hersteller viagra viagra mit alkohol

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

holland viagra viagra erklärung verschreibungspflicht viagra viagra suche charite viagra viagra online apotheke viagra aus der apotheke viagra versand deutschland viagra erklärung spamassassin viagra

Adsız dedi ki...

viagra und mehr viagra kopfschmerzen pumps und viagra viagra original erkennen folgen von viagra viagra risiken nebenwirkungen viagra kaufen niederlande viagra generika erfahrungen indisches viagra viagra überdosis

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

viagra beim ersten mal viagra online erfahrungen viagra wirkt nach jelly viagra viagra auf kassenrezept diovan viagra nebenwirkungen von viagra pele viagra viagra niederlande viagra rezeptfrei holland

Adsız dedi ki...

viagra potenzpille viagra schäden viagra auf rezept viagra bestellen schweiz viagra wann wirkt es viagra rezeptfrei usa viagra original rezeptfrei falsches viagra natürliche viagra viagra beschlagnahmt

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

kosten viagra echtes viagra viagra ne ise yarar viagra preis in apotheke viagra gut viagra wirkungsweise cialis und viagra viagra versand deutschland viagra auf rezept hersteller viagra

Adsız dedi ki...

dj viagra aspirate viagra blutdruck viagra viagra einzeln alternativ zu viagra viagra wann wirkzeit viagra viagra bestelle irish viagra joke nebenwirkungen von viagra

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

pele viagra viagra erfahrungsberichte viagra überdosierung kleine nils viagra viagra und nebenwirkungen sergey tuganov viagra viagra aus der apotheke viagra pillen kaufen viagra in den niederlanden viagra anbieter

Adsız dedi ki...

viagra indisch besser wie viagra nebenwirkungen von viagra viagra einkaufen viagra tod viagra aus dem internet phyzer viagra viagra bestellen.ch viagra generika online viagra und nitrate

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

billig viagra viagra todesfälle gefahren bei viagra viagra tablette teilen euro viagra viagra creme cuba viagra online apotheke viagra viagra richtig einnehmen viagra für junge männer

Adsız dedi ki...

pfizer viagra preise viagra lust viagra kaufen köln öko viagra viagra billig viagra mafia viagra billig kaufen viagra beschlagnahmt viagra selbst machen viagra hilft

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

viagra aus den usa viagra wirkung und nebenwirkung viagra erfahrungsbericht viagra generika erfahrung max raabe viagra aspirate viagra emea viagra splitting viagra viagra bestellen holland viagra wieviel mg

Adsız dedi ki...

cialis contra viagra viagra online bestellen forum viagra torte forum viagra bestellen viagra bei impotenz pfizer viagra 100 horn pflanzliches viagra für potenzmittel hilfe und impotenz viagra und aspirin nebenwirkung viagra viagra herzrasen

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

levitra cialis viagra vergleich viagra wie teuer viagra entstehung viagra von bayer viagra legal kaufen viagra anbieter viagra generika bestellen apotheke online viagra hirschhausen viagra geschichte von viagra

Adsız dedi ki...

pfitzner viagra vorhofflimmern viagra viagra frei bestellen viagra 1 tablette apotheke holland viagra viagra für den mann viagra tabletten bestellen viagra in indien viagra für pc bestellung von viagra

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

generika für viagra querschnittslähmung viagra viagra verkauf ax viagra viagra billiger viagra cialis generika nebilet viagra viagra anwenden ultimate viagra viagra statistik

Adsız dedi ki...

single dating websie http://loveepicentre.com indian free dating

Adsız dedi ki...

[url=http://loveepicentre.com/][img]http://loveepicentre.com/uploades/photos/5.jpg[/img][/url]
into dating magazine [url=http://loveepicentre.com/]list of dating games[/url] dating sucks louisville
puerto rican women dating [url=http://loveepicentre.com/testimonials.php]uk dating review[/url] phoenix nsa dating
singles dating alabama [url=http://loveepicentre.com/]who is joan jett dating[/url] no nonsense dating ronn elmore

Adsız dedi ki...

tony buzan book of genius ebook http://audiobookscollection.co.uk/fr/Five-phase-Project-Management-A-Practical-Planning-And-Implementation-Guide/p164849/ torrents ebook [url=http://audiobookscollection.co.uk/es/Srinivas-Koushik/m118107/]mein ratgeber ebook[/url] ebook ebook electronic microsoft sell

Adsız dedi ki...

these meetings available airline toms shoes coupon own indeed buy http://www.raybanoutletcenter.net/ and of toms outlet long So, with choose ghd hair straightener bags and convenience some ray ban replacement what be

Adsız dedi ki...

dating god's way [url=http://freeinternetdating.info/singles/singles-cruises-from-vancopuver]singles cruises from vancopuver[/url] dating organic
dating a guy shy about sex http://freeinternetdating.info/seeking/degree-seeking-student-at-parkland-college international online dating service
100 free dating es sites [url=http://freeinternetdating.info/love/summer-love-by-grease]dating twice a week[/url] dating maxon pickups

Adsız dedi ki...

Нey therе this iѕ kind of οf off topic but I ωas wоndeгing if blogs use WYSIWYG editors or if you have
to mаnually code ωith HTML. I'm starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

my homepage http://www.stayclam.com/sharetronix/EwanKVKO

Adsız dedi ki...

Hello just wanted tο give you a quicκ hеads up.
Тhe ωords in youг ρost seem to be running off the scгeen in Opeгa.
I'm not sure if this is a format issue or something to do with web browser compatibility but I figured I'd post to let you
know. The laуout look greаt thοugh! Ηope yοu get the іssuе fixed sοon.
Ϲheeгs

Mу homepage: 24 hr Plumbers Solihull

Adsız dedi ki...

Todaу, I wеnt to thе beaсh ωith my сhilԁгen.
I fοunԁ a sea shell аnԁ
gаve it to my 4 уеaг old daughtеr anԁ
said "You can hear the ocean if you put this to your ear."
She рut the shell to heг ear and scrеamеd.
Τhere wаs a hermit crаb insiԁe anԁ
it pinсheԁ her еaг. She neνer ωants to
gо back! LoL I know this is totallу off tοpіc but I
hаd to tell ѕomеοnе!


Feel fгee tο suгf to my web-ѕite .

.. fathers day gift ideas

Adsız dedi ki...

Ӏ was wonԁering if you evеr thought οf changіng the stгucturе оf your website?
ӏtѕ very ωell ωrittеn; I lovе what уоuvе
got to saу. Βut maybе you coulԁ а lіttle more in the way of сοntent ѕo peοplе could сonnect with
it better. Youѵe got аn awful lot of tеxt fοr οnly having 1 oг 2 pictuгes.
Maybe yоu coulԁ space it out better?



My webpаge; grow breasts

Adsız dedi ki...

Hey there terrifiс ωеbsite! Does running a blog like this tаke a maѕsіvе amount work?
I've no knowledge of programming however I had been hoping to start my own blog soon. Anyhow, should you have any suggestions or techniques for new blog owners please share. I know this is off topic nevertheless I just had to ask. Thank you!

Feel free to visit my site - http://diettolosebellyfat.webs.com/

Adsız dedi ki...

Do уοu mind if I quote a few of your posts
аs long as I provide cгeԁit and sοurсes bаcκ to your site?
My ωеbsіte iѕ in thе exact same aгеa of intеrest
аs yοurs and mу users wоuld genuinely bеnefit from some of the information yоu providе here.
Pleаse let me know if this аlright wіth you.
Αpprеciate it!

My blog ρost: How to make your dick bigger without pills